Roger King 1972 – 2017

Afgelopen vrijdag overleed Rogé Konings, in Parkstad Popstad beter bekend als Roger King. Roger was ruim tien jaar vrijwilliger bij de Oefenbunker in Landgraaf, waarvan de laatste jaren vooral als geluidsman. Omdat de meeste bands en artiesten in onze regio wel eens met hem hebben samengewerkt en zijn overlijden velen diep heeft geraakt, zal er na de uitvaart (aanstaande donderdag) een herdenking in de Oefenbunker plaatsvinden. “Een soort koffietafel, maar dan in Bunker-stijl,” zegt Andreas Philipp, bestuursvoorzitter van de Oefenbunker. “Vanaf ca. 16.30 uur is iedereen van harte welkom.”

Andreas: “Roger begon ruim tien jaar geleden bij de Oefenbunker. In het begin had hij moeite om zijn draai te vinden. Hij was niet vooruit te branden. Een moeilijk geval. Totdat hij door Wiel Gerards (destijds jongerenwerker, 30 jaar het gezicht van de Oefenbunker en helaas ook veel te vroeg overleden) gepusht werd om aan een geluidscursus mee te doen. De eerste lessen deden hem niets. Hij zat erbij en keek ernaar. Tot op enig moment iets gebeurde. Opeens was hij geïnteresseerd. Ik weet niet wat, maar een knop ging om en hij raakte enthousiast. Hij ging zich steeds meer in de materie verdiepen en werd steeds beter.”

Uiteindelijk voorzag Roger honderden bands en acts van geluid. Vooral de laatste jaren, na de upgrade van de Oefenbunker, klonk het vaak subliem. Ongeacht het genre. Van heavy metal en punk tot jazzrock, van singer-songwriters tot hiphop, van doorgewinterde veteranen tot het jongste regionale talent.

Andreas: “Roger deed altijd zijn stinkende best om een mooi geluid neer te zetten. Zowel het monitorgeluid voor de bands als front of house. En door zijn passie en onvermoeibare inzet oogstte hij heel vaak veel complimenten. Zowel van publiek als van bands. Inclusief de grote namen. Dat deed hem zichtbaar goed. Waardering voor soms een hele dag zwoegen, voorbereiden, opbouwen en afbreken aan het eind van de show.”

De Oefenbunker was zijn tweede thuis. Roger was er altijd. Gedreven door zijn passie; zijn liefde voor muziek.

Andreas: “Maar hij was er ook voor andere vrijwilligers. Altijd een luisterend oor. Ongeacht je achtergrond of rugzakje. Voor velen was hij een mentor, een vriend, een collega. Ook klussen deed hij samen met andere vrijwilligers. Hij kwam vaak met ideeën en brainstormde met de rest. Vooral toen de geluidsruimte boven het drankhonk verdween en de mengtafel naar de zaal verhuisde. Oh, daar moest hij in eerste instantie niets van hebben. Maar door veel gesprekken met anderen zag hij toch in dat dit het beste was om een goed geluid neer te zetten. En dat bleek ook zo te zijn. Hij was niet meer weg te slaan van zijn nieuwe troon. Vooral nadat er een nieuwe geluidsinstallatie met digitale mengtafel kwam. Dagen ging hij zich hierin verdiepen. Tot diep in de nacht. Hij moest en zou dat ding onder de knie krijgen. En als er geluidsmannen van buitenaf kwamen zat hij als een waakhond er bovenop. Om te bewaken dat er niets fouts gebeurde met ‘zijn’ spullen maar ook om ‘trucjes’ te leren van sommige ervaren mixers.”

21586759_1399769326773160_5307115985023368956_o
Wish You Were Here. Eerbetoon afgelopen zaterdag tijdens
The Pink Floyd Gathering in de Oefenbunker

Toen de Oefenbunker in 2013 in zwaar weer verkeerde hield Roger een emotioneel betoog tijdens een informatie-avond voor de gemeenteraad. Misschien was de Bunker er zonder hem zelfs helemaal niet meer geweest.

Andreas: “Wie zal het zeggen? Wethouders, raadsleden, Jan Smeets, Stichting Popmuziek Landgraaf en velen die Oefenbunker steunden waren daar. Ik had Roger gevraagd om te vertellen hoe hij vrijwilliger was geworden en wat hij hier deed. Maar toen hij eenmaal op het podium stond gaf hij zich helemaal bloot. Vertelde zijn levensverhaal, met als kern dat hij zonder de Bunker zwerver of dood zou zijn geweest. Heel aangrijpend. Alle wethouders, raadsleden en de burgemeester waren er stil van. Een mooi verhaal en inderdaad wellicht doorslaggevend in het overlevingsgevecht van de Oefenbunker destijds.”

Het ging qua lichamelijke gezondheid al een tijdje niet zo goed met Roger. Hij verzwakte en moest zijn werkzaamheden staken.

Andreas: “De laatste maanden werd hij geteisterd door een nog onbekende darmziekte. Men had het vermoeden van ziekte van Crohn, maar vond later nog andere zaken. Hij viel in korte tijd ruim 30 kilo af en verloor uiteindelijk, op 15 september, de strijd. Het werd een zwarte dag voor de Oefenbunker. Het verlies is groot. Als mens, geluidsman, vrijwilliger, vriend en mentor.”

Maar niet alleen in Landgraaf wordt gerouwd. De hele popscene in Parkstad Popstad kreeg een klap. Want Roger was er niet alleen in en voor de Oefenbunker. Als er ergens een event was waar nog een geluidsman nodig was, stond hij klaar. Tijdens Serious Request, Popronde, Booch?!… En niet alleen om te mixen maar ook voor de op- en afbouw en het verzorgen van materiaal. Slepen, kabels oprollen… niets was hem te veel.

Andreas: “De Oefenbunker, maar ook alle bands die daar én elders hebben gespeeld, hebben veel aan hem te danken. Parkstad Popstad heeft een vakman, muziekliefhebber met passie voor zijn werk, verloren.”

De uitvaart van Roger King vindt donderdag 21 september om 15:15 uur plaats in de aula van Crematorium Imstenrade, aan de Imstenraderweg 10 in Heerlen. Iedereen is van harte welkom om een laatste afscheidsgroet te brengen. Na afloop is er een herdenking in de Oefenbunker.

King1

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s